Hylkegården Historik

Gården som ursprungligen låg i Gislövs by byggdes på 1700-talet. Vid enskiftet, i början på 1800-talet flyttades gården ut till den plats den har i dag. Under årens gång har gården ändrat utseende ett flertal gånger och i dag är det bara kaffestugan( västra längan) som bär spår av den ursprungliga gården.
1917 köptes gården av Per Jeppsson (nuvarande ägares morfar) och på 20-30-talet byggdes gården delvis om, och fick sitt nuvarande utseende. I slutet av 50-talet arrenderades gården ut till dottern och svärsonen Signe och Åke Andersson och övertogs av dessa 1964.
I början på sjuttiotalet såg man en ökande turism på Österlen så 1975 beslöt sig makarna Andersson för att öppna en kaffestuga med tillhörande butik i undantagslängan (västra längan). På sommaren tog Åke och dottern Cecilia hand om kaffegästerna medan Signe bakade, och under vinterhalvåret vävdes mattor och dukar att sälja i butiken. Besökarna blev efterhand fler än man vågat hoppas, så 1977 togs beslutet att sälja djur och maskiner samt arrendera ut marken. Stallet sanerades och iordningställdes till butik och hela undantagslängan blev kaffestuga. Grunden hade lagts till Hylkegården som det ser ut i dag.

1981 då dottern Cecilia slutat sin gymnasieutbildning beslöt hon tillsammans med sambon Michael Mehler att starta ett ”dotterföretag” i östra längan, företaget kallades Hylkegårdens -Skattkammare. Den nya avdelningen expanderade under åren och på gamla höloftet byggde man ut med antik- och allmogeavdelning.
1996 beslöt man att slå i hop de båda företagen och bildade tilsammans bolaget
AB Hylkegården Österlen.
den 4 februari 2005 föddes Philip Mehler och han blir därmed den fjärde generationen i Hylkegårdens historia.

I dag bor Cecilia, Michael & Philip på gården och driver butiken. Kaffestugan är sen 2018 uthyrd till Danuta, Café 1926 AB som driver detta tillsammans med sin son men med samma kvalité och ursprungstanken som det alltid varit, bra, ekologiska och närproducerade råvaror, allt tillverkat på plats från grunden samt att så långt det är möjligt nyttja det som finns i säsong.

I butiken har sortimentet förändrats genom åren, allt påverkat av trender och media, men vi håller fortfarande hårt på att en del av sortimentet skall vara traditionsbundet till det svenska arvet av god hantverksskicklighet och design.
En god kommunikation med våra besökare ligger också till grund för hur vårt sortiment utvecklats. På senare år har vi även börjat ta fram egna produkter med Österlentema som dofter, ljus, lyktor, handdukar underlägg m.m.

Välkommen att besöka oss på vackra Österlen
Cecilia, Michael, Philip & Danuta